З бюджету Закарпатської області спрямують 600 тисяч гривень на оздоровлення дітей у санаторію «Малятко», що на Ужгородщині. Про це сказала директорка департаменту охорони здоров`я Єлизавета Біров. За її словами, представники санаторію просили 4,5 млн, але таку суму виділити не можуть.

«Малятко» утримується з 1 квітня Національною службою здоров’я України, яка недофінансувала заклад (виділила 2,8 млн гривень). У санаторію оздоровлюється понад 1 200 дітей. Зараз через нестачу грошей понад 20 працівників звільнилися.

У санаторії «Малятко» Марія та Ілля Мицьки оздоровлювалися 5 років поспіль.

«Я брала участь у різних конкурсах, а саме в день конституції України, індійський день, також у нас був день піратів. Щодня їздили на конях. Нам вчителька запропонувала зробити роботи», – каже Марія Мицька.

«Щовечора діти мені дзвонили і розповідали, про свої враження, де вони сьогодні були, з ким вони спілкувалися, що відвідували. Ці розмови тривали до години. Стільки, скільки їм дозволяли тримати телефон, і настільки емоційно описували свої подорожі», – розповіла мама Марина Мицька.

У санаторії проводять оздоровчі процедури для дітей.

«Переважно в нас оздоровлюються діти з бронхо-легеневими хворобами, з алергічною патологією, діти, які частіше, ніж однолітки хворіють на ГРВІ. Зараз ми плануємо розширювати свої покази, і оздоровлювати діток з різними патологіями, зокрема, згідно з НЗСУ діток з патологією нервової системи, а також опорно-рухової системи», – повідомила лікарка-фізіотерапевт санаторію Світлана Лукащук.

Інструкторка з верхової їзди Оксана Хльобас для дітей із вадами опорно-рухового апарату каже:

«Для дітей з ДЦП – це одна з позитивних терапій, тому що температура коня, біомеханіка, коли дитина починає рухатися, вперед-назад, вправо-вліво, верх-вниз, температура коня розігріває м’язи дитини, вона розслаблюється, знімається спастика коня».

За словами Наталії Косаревської, діти тут знайомляться ще й з тваринним світом. «Тут у нас і курочки живуть, і малесенькі різних порід, і кози, і барани, є в нас рибне царство. Територія в нас дуже велика, тому ми можемо дуже доцільно провести час саме на свіжому повітрі».

Директорка санаторію Галина Мороз розповідає: «Щоб ми могли пройти цей перехідний період реформування охорони здоров’я, і в тому числі нашого санаторію у серйозний реабілітаційний заклад Закарпатської області. Те, що нам виділила Національна служба здоров’я, ми не можемо нормально безперебійно функціонувати і утримувати весь персонал, який потрібен для реалізації всіх тих задумів, реабілітаційних у нашому закладі».

Звернення санаторію «Малятко» обговорили на засіданні в ОДА і спрямували 600 тисяч гривень.

«Це був розподіл субвенції державної, яку отримала область. Значить, у нас там були виділені кошти на підтримку закладів охорони здоров`я, які недофінансовані Національною службою здоров`я. Жоден заклад не отримав стільки, скільки вони подавали в заявці. Ми старалися у процентному співвідношенні рівномірно це розділити», – розповіла директорка департаменту охорони здоров`я Єлизавета Біров.

За її словами, гроші санаторій «Малятко» має отримати до кінця року.

Суспільне | новини