У середу, 10 лютого, за участі голови обласної ради Олексія Петрова відбулася виїзна нарада в КНП «Закарпатський обласний дитячий санаторій «Малятко» облради, що у с.Оноківці Ужгородського району. Йшлося про стан та перспективи роботи цього закладу, що спеціалізується на лікуванні бронхо-легеневих захворювань та є оздоровницею вищої категорії.

Участь у нараді узяли: заступник голови облради Денис Ман, керуюча справами облради Мирослава Ливч, депутати облради- Ольга Олексик, Іван Синетар, директор департаменту охорони здоров’я ОДА Анатолій Пшеничний, начальник КУ «Управління спільною власністю територіальних громад» облради Юлія Малик, представники Оноківської територіальної громади та ін.

Насамперед директор закладу Галина Мороз презентувала гостям заклад, розповіла про проблеми у зв’язку із карантином та реформуванням медичної галузі. Наголосила на проведеній роботі щодо контрактування із НСЗУ, запровадження нових напрямків реабілітації щодо пацієнтів із ураженням нервової системи, онкогематологічними захворюваннями, а також дітей з інвалідністю.

Наголошувалося, що санаторій має 80 ліжок і є єдиним на території області цілодобовим стаціонарним закладом охорони здоров’я, який забезпечує надання дітям послуг лікувального, оздоровчого, профілактичного та реабілітаційного характеру, з використанням кліматичних факторів, застосуванням фізіотерапевтичних методів, дієтотерапії та фізкультури . Тут приймають дітей віком від 3-х до 11-ти років. Кількість оздоровлених пацієнтів – понад 1200 дітей у рік. Оздоровлення триває 21-24 дні, а в літку – до 21 дня. Свої корективи вніс карантин у зв’язку із поширенням коронавірусної інфекції, тож влітку минулого року оздоровитись змогли тільки 35 діток.

У закладі функціонують відремонтовані спальний та лікувальний корпуси, харчоблок, пральня, дві котельні та господарські приміщення. Наразі майже завершена реконструкція лікувально-діагностичного корпусу, де наявні сучасні кабінети для надання послуг з діагностики та реабілітації в амбулаторних та стаціонарних умовах. Завдяки участі у міжнародних проєктах санаторій уже отримав сучасний апарат для реабілітації дітей із порушенням ходьби і обмеженою моторикою рук та ніг. Заклад на баланс отримає пристрої для лабораторних досліджень та комбінованого фізіотерапевтичного лікування тощо. Є можливість організувати й післяковідну реабілітацію малечі.

Зазначалося, що при досягненні усього запланованого заклад стане високо затребуваним не лише у краї, а й за його межами та зможе конкурувати з такими відомими закладами як МЦ “Міжнародна реабілітаційна клініка Козявкіна”, м.Трускавець.

Головна проблема – недофінансування. Для нормального функціонування закладу необхідно близько 12 млн грн у рік. Виділені торік кошти Національною службою здоров’я України для надання послуг за двома програмами медичних гарантій покривають тільки 30% від загальної місячної потреби закладу.

Керівник оздоровниці, звертаючись до Олексія Петрова, просила посприяти цілеспрямованому виділенню коштів для проведення оздоровлення дітей та з метою фінансової підтримки закладу на перехідний період в умовах реформування системи охорони здоров’я та в умовах пандемії.

Присутні на зустрічі голова та депутати Оноківської сільської ради озвучили своє бачення з покращення фінансової ситуації цього закладу, шляхи можливої співпраці.

Олексій Петров наголосив, що заклад повинен зберегти своє функціональне спрямування щодо забезпечення лікування й оздоровлення дітей області, а також запропонував вивчити питання щодо облаштування відділення для матері та дитини.

За результатами наради очільник облради дав доручення профільним комісіям облради: з питань охорони здоров’я та з питань праці, зайнятості та соціального захисту населення вивчити питання щодо перспективи роботи санаторію «Малятко» та подальшого фінансування.селення вивчити питання щодо перспективи роботи санаторію «Малятко» та подальшого фінансування.

 

Прес-служба облради.