Про це розповіла директорка Комунального некомерційного підприємства «Закарпатський обласний дитячий санаторій «Малятко» Закарпатської обласної ради Галина Мороз під час моніторингового візиту у заклад заступника голови облради Василя Дем’янчука та керуючої справами облради, депутатки облради Мирослави Ливч. Посадовці облради насамперед ознайомилися зі специфікою роботи установи в умовах медичної реформи.
Нині у санаторії оздоровлюється 57 діток від 3 до 12 років – жителі області та ВПО. Нещодавно на оздоровлення приїхало 26 дітей із Сумської області, усі – учні Хотінського ліцею Хотінської селищної ради. Школярів супроводжує директорка ліцею Людмила Гученко. При спілкуванні діти та керівник групи дякують за теплий прийом та розповідають, що у санаторії їм добре організували навчання, харчування, реабілітацію, відпочинок, а також дозвілля. Тут за окремою програмою на реабілітації перебувають особливі дітки у супроводі мам, їм також надане окреме проживання, харчування, медичні та реабілітаційні процедури.
Батьки з Вінниці та Харківщини розповідають, що в Україні важко знайти такий санаторій, де можна було б гарно відпочити, реабілітуватися за прийнятну оплату. Загалом у закладі створені належні умови для забезпечення якісного медичного обслуговування і профілактики, харчування та культурно-виховної роботи діток із різними патологіями.
Заклад законтрактувався з Національною службою здоров’я України за пакетами для надання таких послуг: «Медична реабілітація немовлят, які народилися передчасно та/або хворими, упродовж перших трьох років життя»; «Медична реабілітація дорослих та дітей від трьох років з ураженням опорно-рухового апарату»; «Медична реабілітація дорослих та дітей від трьох років з ураженням нервової системи»; «Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація в амбулаторних умовах». Тож основним джерелом формування коштів підприємства є договір про медичне обслуговування населення за програмою медгарантій з НСЗУ. Заклад на практиці підтверджує, що надання послуг є ефективним, адже спостерігається значний приріст суми договору: з понад 3 млн грн у 2021 році – до понад 18 млн грн у поточному році. Санаторій протягом багатьох років практикує проведення унікальних методів реабілітації, зокрема, іпотерапія та анімалотерапія, верхова їзда на конях.
У планах керівництва – удосконалюватися та придбати сучасне обладнання, яке дасть змогу законтрактуватися на наступний рік. Для цього за кошти НСЗУ буде закуплено рентген та УЗД-апарат. За словами Галини Мороз, заклад бере участь у Програмі Interreg NEXT Польща – Україна 2021-2027. Планується залучити на наступний рік понад 800 тисяч євро для капітального ремонту господарських будівель і благоустрою території санаторію, а також закупити реабілітаційне обладнання. Такі кроки у напрямку зростання сприятимуть здоровому й ефективному відпочинку усіх, хто завітає у санаторій «Малятко».