100 дітей перебувають в оздоровчому санаторії “Малятко” на Ужгородщині станом на 4 жовтня. Про це Суспільному повідомила директорка закладу Галина Мороз. За її словами, у квітні 2021 року санаторіям дозволили приймати відвідувачів — там почали надавати і послуги з реабілітації.

За словами Галини Мороз, до минулого року санаторій був пульмонологічним, тобто там оздоровлювали дітей з хворобами органів дихання. Щоб продовжувати працювати Малятко мало укласти договір із Національною службою здоров’я. Зробити це могли лише в тому випадку, якщо в санаторії будуть надавати послуги з реабілітації. З квітня до жовтня реабілітацію в санаторії “Малятко” пройшли 10 дітей з інвалідністю та 28 онкохворих

Санаторій Малятко - 38 дітей з квітня до жовтня пройшли реабілітацію в санаторії "Малятко" на Закарпатті

Як зараз працює санаторій

У реабілітаційному корпусі санаторію “Малятко” проходять заняття з пісочної терапії. Проводить їх з дітьми психологиня Надія Лозюк. Вона розповіла: “Це заняття різного плану, навчання, якщо дитині потрібно підкріпити академічні знання: типу цифр, букв чи якихось форм або заняття для дрібної моторики, де дитина розвиває тактильні відчуття, моторику рук, сенсорні відчуття. Це дуже заспокоює, покращує настрій, сприйняття, і дає можливість, налагодити контакти”.

Санаторій Малятко - 38 дітей з квітня до жовтня пройшли реабілітацію в санаторії "Малятко" на Закарпатті

На реабілітаційному обладнані фізіотерапевтка Світлана Лукащук проводить лікувальну гімнастику.

“Є спеціальне ліжко, воно дуже функціональне і змінюється довжина, висота і широта: воно дає безпеку дитині. На цьому ліжку легко навчати певним вправам: сідати, перевертатися. Ці вправи дуже корисні для дітей, і вони використовуються в повсякденному житті, і не завжди діти з інвалідністю можуть правильно їх робити”, — розповіла Світлана Лукащук.

Санаторій Малятко - 38 дітей з квітня до жовтня пройшли реабілітацію в санаторії "Малятко" на Закарпатті

Надавати реабілітаційні послуги у санаторії почав торік. Щоб продовжувати роботу заклад мав укласти контракт із Національною службою здоров’я. В іншому випадку його могли закрити, розповіла директорка санаторію Галина Мороз. Щоб надавати послуги з реабілітації, їм потрібне було відповідне обладнання. Його передала благодійна організація із Швейцарії.

“Вони допомагають дітям з інвалідністю, а також реабілітаційним закладам. Вони до нас приїхали аби ознайомитися з нашою роботою, нашими досягненнями. У минулому році цією організацію було надано відчутну допомогу у вигляді реабілітаційного обладнання майже на 1 млн гривень. Це нам допомогло законтрактуватися з національною службою здоров’я по пакетах – реабілітація дітей з захворюванням з опорно-руховою системою, а також реабілітація дітей з неврологічною патологією”, — розповіла директорка закладу.

Санаторій Малятко - 38 дітей з квітня до жовтня пройшли реабілітацію в санаторії "Малятко" на Закарпатті

За словами Галини Мороз, кожна дитина з інвалідністю може один раз на рік безкоштовно проходити реабілітацію в закладах, які уклали контракт із національною службою здоров’я зокрема і в санаторії “Малятко”.

 

Джерело: https://suspilne.media/169358-cotiroh-nelegaliv-zatrimali-prikordonniki-nepodalik-ukrainsko-ugorskogo-kordonu/